bosætte sig i fritidshuset

Seniorerne flokkes om at bo i sommerlandet

Bosætte sig i fritidshuset

Stadig flere danskere over 60 år slår sig ned og bor permanent i deres sommerhus. Ny planlov lemper reglerne for, hvornår man må bo i sommerhuset, og det vil sætte endnu mere skub i udviklingen, lyder spådommen. Men seniorer skal tænke sig om, inden de kaster sig ud i et eventyr med at bosætte sig i fritidshuset, fremhæver Ældresagen.

»Det er så skønt at være på landet, det er så dejligt at være ved vandet.« Sådan sang Røde Mor for mange år siden, og den melodi er for alvor ved at gå rent ind hos rigtigt mange danske seniorer. Stadig flere pensionister bosætter sig i deres sommerhus, og den udvikling kan en ny og mere lempelig ­planlov sætte endnu mere skub i.

Det vurderer både Ældresagen, Danske Boligadvokater, ejendomsmæglerkæden Home og BRF Kredit. Tal fra Danmarks Statistik viser, at interessen for at komme ud i sommerlandet er ganske betydelig for seniorerne. I 2010 var der næsten 18.000 danskere over 60 år som boede i deres sommerhus hele året. Det tal er siden vokset til næsten 25.000. Og specielt for danskere over 70 år er det blevet populært at bo i fritidshus. I 2010 var det 5.600 af de ældste seniorer, som boede i sommerhuset hele året. I dag bruger næsten ­dobbelt så mange sommerhuset som permanent bolig.

Som reglerne er i dag, er det pensionister, efterlønnere, førtidspensionister og folk på fleksydelse, som kan gøre sommerhuset til deres faste bolig. Men det kræver, at de har ejet fritidshuset i otte år. Med den nye planlov skal seniorerne kun have ejet sommer­huset i et år, før de må bo i det hele året.

De fremtidige regler kommer til at gælde for de samme personer som de hidtidige.

»Jeg synes, at det er en fantastisk god idé med den ny planlov. Det giver mulighed for at komme ud og få et mere enkelt liv. Man kan få fokus på nogle mere sanselige ting. Det at være tæt på naturen og have børnebørn på besøg længere tid om sommeren. Det er noget, ældre mennesker sætter stor pris på. I Sverige har man haft mulighed for at bo hele året i sommerhuset i meget lang tid,« siger chefkonsulent i Ældresagen ­Margrethe Kähler, der fremhæver, at interessen for de nye regler er stor. Det kan Ældresagen bl.a. se ved, at mange danskere bosat i udlandet har ringet og mailet for at høre om lovændringen.

Men Margrethe Kähler understreger, at seniorerne skal tænke sig om, inden de kaster sig ud i et nyt eventyr med at bo i ­sommerhuset.

»Det gennemgående gode råd er, at man skal bo i et sommerhus i en prøveperiode. Man skal have boet i sommerhuset, når det er mørkt og koldt. Ligeledes hvor man er syg og svækket. Det handler om at komme til at se realistisk på det,« siger Margrethe Kähler.

»Man skal finde ud af, om man kan klare at bo der, når man ikke er helt på toppen. Det kan også være, at man på et tidspunkt kommer til at gå dårligere. Det skal man altsammen have styr på, inden man sælger huset eller siger lejligheden op,« siger Margrethe Kähler.

 

Flere får råd

I tallene fra Danmarks Statistik kan man ligeledes se i hvilke områder af landet, det er mest populært at bo hele året i sommer­huset. Region Sjælland og Vest- og Sydsjælland topper listen, mens der er færrest fastboende i sommerhusene i Midtjylland. Det hænger naturligt nok sammen med, hvor de største og mest velegnede sommerhus­områder er.

Det er Vækst- og Erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V), der står for den nye planlov. Foreløbig er der kun indgået en aftale i Folketinget om ændringerne, og de skal i løbet af efteråret udmøntes til en ny lov. Det er meningen, at den skal træde i kraft ved indgangen til 2017.

Hos Home mener man, at interessen for at bevæge sig ud på landet vil være stor hos ­pensionisterne, når de nye regler bliver en realitet. Blandt andet fordi man kun skal have ejet sommerhuset i ét år, vil manøvren rent økonomisk være mere ­overkommelig for langt flere personer.

»Rent praktisk betyder de nye regler, at pensionisterne kan nøjes med at have ­dobbelt husførelse i et år. Vi forventer også, at der med de nye regler vil være flere pensionister end tidligere, der vil købe fritidshus med henblik på helårsbeboelse, fordi det tidligere krævede, at man havde råd til to huslejer i otte år, hvilket ikke alle har haft råd til,« siger relationschef Mads Ellegaard.

 

Skaber pres

Formanden for Danske Boligadvokater, Jan Schøtt-Petersen, mener også, at tiltaget fra regeringen er positivt. Han mener, at det vil sætte lidt mere gang i sommerhus­markedet, som ellers har haft det rigtigt svært efter finanskrisen. Men han påpeger, at der også er en bagside af medaljen.

»Det vil give en øget belastning af ­sommerhusområderne, og det kan godt få dem til at ændre karakter. Det kan siges, at det har en tendens til at flytte bygrænserne, når flere bor hele året i sommerhuset. Nogle af de herlighedsværdier, der knytter sig til sommerhusområderne risikerer at forsvinde,« siger Jan Schøtt-Petersen.

»En anden ulempe er, at de nye regler inddirekte vil lægge pres på kommunerne. Selv om det er et sommerhusområde, vil der over tid komme en forventning om, at der vil komme mere kommunal service i de pågældende områder. Der kommer flere skatteborgere til kommunerne, og det er en gevinst. Men jeg er ikke sikker på, at det er et regnestykke, der går op, når man ser det fra kommunal side. De ældre koster mere for kommunerne, end de tilfører,« siger Jan Schøtt-Petersen.

Både Home og Ældresagen mener, at de ekstra beboere vil være et plus for kommunerne, men Mads Ellegaard erkender, at flere ældre vil lægge pres på kommunerne.

Artikel af Business.dk

Der er lukket for kommentarer.